Kayın Peleti Özellikleri
Kayın peleti kabuklu bir ağaç olan kayın ağaçından yapılmaktadır. Sadece pelet olarak değil diğer açılardan da fayda sağlamaktadır. Sağlık açısından kabukları öne sürülmekte kabuklarının kaynatılması kronik hastalıkları olan insanlara tavsiye edilmektedir. Yakıt türü olan pelet yapımında da kayın ağacını kullanılmaktadır. Kayın ağacı dünyada sıklıkla görülmekte sonbahar aylarında yaprak döker sık dizilmesi yetiştirme olanağı olarak daha elverişli olarak yetiştirmeye sahip olmaktadır.
Ülkemizde 3 bölgemizde görülmektedir. Bunlar; Marmara, Karadeniz ve Ege bölgeleri olmakla 700 yıl yaşaması ve 40 metreye kadar uzaması mümkündür. Yaprak ve dalları kullanımı sağlık için de faydalı olmaktadır. Pelet yakıtı olarak da kullanılan kayın ağacı ısı kaynakları olan fosil yakıtların önüne geçeceğini görebiliriz. Doğal olarak üretilen bu yakıt sayesinde ülke açısından da dış ülkelere bağlılığını azaltmaktadır.
Pelet türü olarak diğer türlere de benzer tek farkı üretimde farklı malzeme kullanılmasıdır. Özellikleri olarak bakılacak olursa fosil yakıtlara oranla daha az yer kapsaması ve daha çok verim alınabilmesi acısından önemli rol alacaktır. Birden fazla yerde kullanım sağlanmakta bunlar; evler, iş yerleri, fabrikalar, hizmet sağlanan yerler ve bunlara benzer katı olarak yakıt sağladığınız her alanda kullanım sağlamanız mümkün olmaktadır. Tabi pelet yakıtına olarak da çıkartılmış olan pelet sobaları da bulunmaktadır.
Özel olarak bu yakıt sistemi için hazırlanan soba türlerini kullanım sağlayacağınız yere veya mekâna göre alım yapabilirsiniz. Uygun ve yer kaplama gibi sorunu olmayan kayın peleti kül bırakma oranı olarak da fosil yakıtlarla kıyaslandığında daha az kül bırakmaktadır.