Kayın Peleti Nedir
Pelet yakıtı günümüzde taze bir başlangıç yapmış bir yakıt türü olmakla birlikte çeşitli türlere de ayrılmaktadır. Bu türlerden biri de kayın peleti olmaktadır. Kayın peleti üretim aşaması olarak kayın ağacından yapılmaktadır. Ortalama 700 yıl yaşayabilen kayın ağacının dişi ve erkek olarak iki ayrı çiçekleri bulunur. Sıkı bir gövdeye sahip olan bu ağacın gövdesi gri renk ve düz ve yüksek olmakla birlikte bu türler kış aylarında yaprak dökmektedir. Dökülen bu yapraklar sivri uçlu, ince yapraklı ve yapraklarının kenarları girintili olmaktadır.
Türkiye bölgesi olarak Marmara, Ege ve Karadeniz de yetişen kayın ağacının 10 değişik türü olmaktadır. Bu türlere bakılacak olursa sırasıyla Japon kayını, Çin kayını, Amerika kayını, Tayvan kayını, Mavi japon kayını, Güney Çin kayını, Parıltılı kayın, Meksika kayını, Doğu kayını, Avrupa kayını olmaktadır. Kayın ağacı kontrplak, mobilya, araba, ayakkabı kalıbı, alet sapları, yakacak odun gibi yerlerde de kullanılmaktadır. Çeşitli yerlerde de kullanılan bu ağaç türü pelet yapımında da kullanım sağlamaktadır.
Pelet yakıtı natürel atıklardan yapılmasından dolayı bu tarz çeşitli ağaç atıkların ve tarımsal atıklardan oluşmaktadır. Bu şekilde üretim sağlanması da bu yakıtın doğal olması, ülke ekonomisi ve bu tarz atıkları değerlendirmek amacıyla aşırı yararlı bir yakıt türü olmaktadır. Kayın ağacından elde edilmekte olan mamullerin çatlama olasılığı olmasından dolayı sert hava koşulu olan yerlerde ve güneş ısısına maruz bırakılmadığı durumlarda gerekli verim vermemektedir.
Kayın ağacının içinde ıslak bir ile işlem yapıldığında şekil değiştirme yamulma gibi olasılıklar görülebilmektedir. Pelet türlerinde de herhangi rutubet almaması gerekmektedir. Herhangi bir ıslaklık alması durumunda pelet yakıt işlevini almakta sorun yaşamak mümkün olmaktadır. Pelet türü olarak diğerlerinden farkı yoktur.
6-10 mm çapında, 10-50 mm uzunluğunda olmakla enerji türü olarak fosil yakıtlara kıyasla daha önde olmaktadır. Fosil yakıtların çevremize verdiği zararlarını da göz önünde tutarsak pelet yakıtını kullanmak daha faydalı olacaktır. Ülkemiz acısından da yakıt türlerini dışardan almak yerine üretebilme acısından verimli olunması ekonomimize katkı sağlayacaktır. Üretebilme acısından da fiyatlarında aşırı yükselme gibi bir oran yoktur.